Skip to content Skip to footer

Stof tot zwijgen

Stof tot zwijgen

Enschede, 1907. Weduwnaar Janus Warrink is al jaren knecht en chauffeur van het gezin van de Joodse textielfabrikant Goedmoedt. Janus’ zoontje Janneman is bevriend met Goedmoedts dochtertje Sara, maar als de Goedmoedts dat niet langer gepast vinden komt er een einde aan hun vriendschap. Janneman en Sara zien elkaar pas weer terug als zij studeert en hij als wever in Goedmoedts fabriek werkt. Terwijl de spanningen tussen de textielarbeiders en de fabrikanten oplopen worden ze verliefd. Hun leven verandert drastisch als de Tweede Wereldoorlog zich aandient. De leiding van de textielfabriek komt in handen van een Duitse bewindvoerder en in april 1942 krijgt de fabriek de opdracht om 569.355 Jodensterren te vervaardigen. Generaties later worstelen beide families nog altijd met de ontwrichtende gevolgen van deze opdracht.

In Stof tot zwijgen brengt Mariska Tjoelker de werelden van de Joodse familie Goedmoedt en de arbeidersfamilie Warrink op indringende wijze tot leven. Stof tot zwijgen is gebaseerd op ware feiten.

“Mariska Tjoelker heeft een humane blik en weet zich meesterlijk in anderen te verplaatsen. Deden we dat allemaal maar! Een talent om te blijven volgen.”

Adriaan van Dis

“Tjoelker schrijft virtuoos en levert met Stof tot zwijgen een overtuigende en doorvoelde roman af.”

Martin Olde Benneker, Boekhandel Broekhuis, Enschede