Skip to content Skip to footer

Stof tot zwijgen

Enschede, 1907. Weduwnaar Janus Warrink is al jaren knecht en chauffeur van het gezin van de Joodse textielfabrikant Goedmoedt. Janus’ zoontje Janneman is bevriend met Goedmoedts dochtertje Sara, maar als de Goedmoedts dat niet langer gepast vinden komt er een einde aan hun vriendschap. Janneman en Sara zien elkaar pas weer terug als zij studeert en hij als wever in Goedmoedts fabriek werkt. Terwijl de spanningen tussen de textielarbeiders en de fabrikanten oplopen worden ze verliefd. Hun leven verandert drastisch als de Tweede Wereldoorlog zich aandient. De leiding van de textielfabriek komt in handen van een Duitse bewindvoerder en in april 1942 krijgt de fabriek de opdracht om 569.355 Jodensterren te vervaardigen. Generaties later worstelen beide families nog altijd met de ontwrichtende gevolgen van deze opdracht.

In Stof tot zwijgen brengt Mariska Tjoelker de werelden van de Joodse familie Goedmoedt en de arbeidersfamilie Warrink op indringende wijze tot leven. Stof tot zwijgen is gebaseerd op ware feiten.

“Mariska Tjoelker heeft een humane blik en weet zich meesterlijk in anderen te verplaatsen. Deden we dat allemaal maar! Een talent om te blijven volgen.”

Adriaan van Dis

“[…] Wat nu (ook) geen geheim meer is, is dat Mariska Tjoelker een werkelijk goede schrijver is. Lettend op de eerste zin en het verhaal dat zich ontvouwt. En dat ze voor deze filmisch geschreven roman een ingenieuze compositie vond, strekt haar nog meer tot eer. […]

Literair tijdschrift Liter

“Tjoelker schrijft virtuoos en levert met Stof tot zwijgen een overtuigende en doorvoelde roman af.”

Martin Olde Benneker, Boekhandel Broekhuis, Enschede

“Achter deze prikkelende titel schuilt een hartverscheurende Twentse oorlogsgeschiedenis. Mariska Tjoelker neemt je mee in het verzwegen leed van de families Warrink en Goedmoedt. In één adem uitgelezen!”

Monique Hurkmans, Boekhandel Kramer & Van Doorn, Zeist

“Tjoelker schreef met Stof tot zwijgen een meeslepend verhaal dat onder mijn huid wist te kruipen. Een krachtig verhaal over familiebanden die op een beeldende wijze omschreven zijn. Door haar volkse schrijfwijze voelen de gebeurtenissen nog dichterbij en weten ze nog meer te ontroeren. Stof tot zwijgen, een verhaal om niet over te zwijgen, maar om luidkeels uit te roepen hoe goed het wel is.”

Goodreads

“Dat tragiek en taalmuziek zich zo laten verbinden, geeft eens te meer stof tot juichen over Stof tot zwijgen.”

Hebban

“Stof tot zwijgen leest gemakkelijk, de stijl is toegankelijk. Als het gaat om de liefdesgeschiedenis weet Tjoelker de juiste toon te treffen, invoelend, menselijk, zonder sentimenteel te worden. Dat geldt evenzeer voor de andere, zeker niet minder belangrijke, onderwerpen. Als je meer wilt weten van de geschiedenis van de Twentse textielfabrieken in de eerste helft van de twintigste eeuw dan heeft Stof tot zwijgen ook wat dat betreft genoeg te bieden.”

Bazarow